In memoriam: Jan Posthumus

In memoriam: Jan Posthumus
*16-03-1943 – † 09-03-2020

Op maandag 09 maart j.l. is erelid van Soli Deo Gloria Jan Posthumus op 76-jarige leeftijd overleden.

Voor de mensen in De Tike, maar ook ver daarbuiten zijn Jan en SDG onlosmakelijk met elkaar verbonden. Jan werd lid van de vereniging in 1953, maar was jaren daarvoor als kleine jongen al steevast op de repetities te vinden. Jan begon op de sopraansax bij de – toen nog – fanfare, verhuisde later naar de bugel maar speelde het grootste gedeelte van zijn muzikale carrière op de es-bas.
Jan was bij SDG als instrumentenbeheerder verantwoordelijk voor het instrumentarium en als het hem écht niet lukte het instrument zelf te repareren reed hij even naar Van der Glas in Heerenveen. Daarnaast zette Jan zich in voor alle acties die door de vereniging werden georganiseerd. Zo was hij jarenlang actief als koekverkoper, bij de oudpapieractie, was hij samen met Deelstra de ‘scharesliep’ van het dorp en als Jan rondging met een lijst voor het Sjoelen en Kegelen of de potgrondactie konden we steevast rekenen op nét wat meer opbrengst, want Jan leverde de lijst pas in als hij iedereen thuis had getroffen.
Een kapotte lessenaar? Moest er een stokkentafel worden gemaakt voor de slagwerkers of moesten er lampjes voor op de lessenaar worden gemaakt? Jan regelde het. Wat je Jan op dinsdagavond na de repetitie vroeg, werd niet zelden de volgende dag al door Jan gemaakt en teruggebracht. Zo fanatiek als Jan voor de acties was, zo fanatiek was hij ook in het spelen zelf. Dagelijks werd er twee keer geoefend en hij miste zelden tot nooit een repetitie.

Tijdens het jubileumconcert in 2018 werd Jan, vanwege zijn grote verdiensten voor de vereniging, benoemd tot erelid van Soli Deo Gloria De Tike.
Toen Jan vorig jaar merkte dat het blazen lastiger werd en hij daardoor het plezier in de muziek verloor gaf Jan aan te willen stoppen. Op de afsluitende barbecue van afgelopen zomer namen we afscheid van Jan als actief spelend lid.

Gelukkig gaven Jan en Griet hun muzikale talent door aan hun kinderen en kleinkinderen en spelen er op dit moment maar liefst 8 (klein)kinderen bij SDG of zitten nog op les. Iets waar Jan ontzettend trots op was.

“Jan wie net lid fan de musyk, hy wíe de musyk”

Wij wensen Griet, de kinderen en kleinkinderen ontzettend veel sterkte in deze moeilijke tijd.

Bedankt voor alles Jan, “it wie dik ynoarder!”

Eén gedachte op “In memoriam: Jan Posthumus

  1. Freerk Hofma

    As hulp ha ik in skofke neist Jan sitten te blazen yn SDG. Ik ha oan him en SDG hiele moaie oantinkens. Dy tiid ferjit ik net wer.Myn gehoar lit it sitte, mar mei, troch dy fijne tiid neist Jan, libje ik noch hieltiid mei mei SDG fan De Tike. Ik winskje de famylje en SDG in soart sterkte ta foar no en letter, no’t se Jan misse moatte….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *